Εισαγωγή

Τα πρώτα στην αρχή...

Ώστε δεν έχετε προγραμματίσει ποτέ. Καθώς θα προχωράμε σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας δείξω πως να προγραμματίζετε. Στην πραγματικότητα υπάρχει ένας μόνο τρόπος να μάθετε: Θα πρέπει εσείς να διαβάζετε κώδικα και να πληκτρολογείτε κώδικα. Και θα δείτε πολύ κώδικα σε αυτό το άρθρο. Καλό είναι να τον πληκτρολογείτε για να δείτε τι θα συμβεί. Περιεργαστείτε τον και δοκιμάστε αλλαγές. Το χειρότερο που μορεί να συμβεί είναι να μην τρέχει. Αυτά που θα γράφω σε κώδικα θα είναι με μορφή όπως η παρακάτω:

##Python is easy to learn

print "Hello, World!"

Αυτό γίνεται για να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο κείμενο. Για να σας μπερδεύψω ακόμη περισσότερο θα γράφω και ότι εμφανίζει ο υπολογιστής με τον ίδιο τρόπο.
Τώρα, ας προχωρήσουμε σε πιο σημαντικά πράγματα. Για να γράψετε ένα πρόγραμμα σε Python θα χρειαστείτε το λογισμικό Python. Αν δεν το έχετε ήδη μπορείτε να πάτε στην διεύθυνση http://www.phython.org/download/ και να μεταφορτώσετε την κατάλληλη έκδοση για τον υπολογιστή σας. "Κατεβάστε" το, διαβάστε τις οδηγίες εγκατάστασης και εγκαταστήστε το.

Εγκατάσταση του Python

Πρώτα απ'όλα πρέπει να κατεβάσετε το κατάλληλο αρχείο στον υπολογιστή σας από το http://www.python.org/download/ Κάντε κλικ στην έκδοση 2.0 (ή σε νεώτερη) και μετά κατεβάστε τον "εγκαταστάτη" των Windows αν τα χρησιμοποιείτε ή το rpm ή τον πηγαίο κώδικα αν χρησιμοποιείτε Unix.
Ο Εγκαταστάτης των Windows θα μεταφορτωθεί σε ένα αρχείο. Το αρχείο αυτό εκτελείται με διπλό κλικ πάνω στο εικονίδιο και η εγκατάσταση θα γίνει αυτόματα.
Αν κατεβάσετε τον πηγαίο κώδικα για το Unix φροντίστε να κάνετε copmile με την επέκταση Tk άν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το IDLE.

Σε αλληλεπίδραση...

Ανοίξτε το IDLE (λέγεται επίσης και Python GUI- Grafical User Interface: Γραφική Διασύνδεση Χρήστη). Θα δείτε ένα παράθυρο με κείμενο όπως αυτό:
Python 2.0 (#4, Dec 12 2000, 19:19:57)

[Gcc 2.95.2 20000220 (Debian GNU/Linux)] on linux2

Type "copyright", "credits" or licence" for more information.

IDLE 0.6 --press F1 for help

>>>

Το σημάδι >>> στην Python σας λέει ότι βρίσκεστε σε λειτουργία αλληλεπίδρασης. Στην λειτουργία αλληλεπίδρασης ό,τι γράφετε εκτελείται αμέσως. Δοκιμάστε να πληκτρολογήσετε 1+1. Θα δείτε ότι η Python θα απαντήσει με 2. Η λειτουργία αλληλεπίδρασης σας επιτρέπει να δοκιμάζετε τον κώδικά σας κατευθείαν και να πειραματίζεστε.

Δημιουργόντας και τρέχοντας προγράμματα

Ανοίξτε το IDLE αν δεν είστε ήδη εκεί. Κάντε κλικ στο 'File' και μετά στο 'New Window'. Σε αυτό το παράθυρο πληκτρολογήστε το παρακάτω κείμενο:
print "Hello, World!"
Πρώτα-πρώτα αποθηκεύστε το πρόγραμμα. Κάντε κλικ στο 'File' και μετά στο 'Save'. Αποθηκεύστε το ως hello.py (Μπορείτε αν θέλετε να το σώσετε σε άλλο φάκελο από τον προκαθορισμένο). Τώρα λοιπόν που το αποθηκεύσαμε μπορούμε να το τρέξουμε.
Κάντε κλικ στο 'Edit' και από εκεί στο 'Run script'. Το αποτέλεσμα θα είναι να εμφανιστεί στην οθόνη του κελύφους του Python το ακόλουθο μήνυμα:
Hello, World!
Είστε ακόμα μπερδεμένοι; Δοκιμάστε αυτό το άρθρο για το IDLE στην διεύθυνση: http://hkn.eecs.berkeley.edu/~dyoo/python/idle_intro/index.html.

Χρησιμοποιόντας την Python από την γραμμή εντολών

Αν δεν θέλετε να τρέξετε την Python από την γραμμή εντολών δεν πειράζει, μείνετε στο IDLE. Για να βρεθείτε σε λειτουργία αλληλεπίδρασης απλά πληκτρολογήστε python χωρίς παραμέτρους. Για να τρέξετε ένα πρόγραμμα δημιουργήστε το σε ένα κειμενογράφο (ο Emacs έχει μια καλή λειτουργία για python) και τρέξετε το πρόγραμμα με την εντολή
python program name
.